Bobin

bobin

Bobin bir iletken telin üst üste ya da yanyana sarılması ile üretilen devre elemanıdır.
Bir elektromanyetik bobin (ya da kısaca “bobin”) bir endüktans ya da elektromıknatıs oluşturacak şekilde bir nüve üzerine sarılmış bir iletkenden (genellikle yalıtılmış bakır tel) oluşur.
Bobinin birimi henry (H), simgesi ise (L) dir.
1 H = 1000 milihenry = 1000000 mikrohenry

Bağlantı şekilleri

Ekran Alıntısı

paralel

 

 

 

Bobinlerde Zıt Elektromotor Kuvveti (EMK)
(İng: EMF (Electro Motor Force) Elektromotor kuvveti, elektrik devrelerinde, devrenin açık olduğu ve devreden elektrik akımı çekilmediği durumda devredeki kaynağın iki kutbu arasındaki potansiyel farka denir. Elektromotor kuvvet emk harfleri ile tanımlanır ve sembolü ise E dir.

Enüstride Çok Sık Kullanılan Ve Bilinen Bobin Çeşitleri.
Hava Nüveli Bobin

Nüve olarak hava kullanılır. Yüksek frekanslı devrelerde, geneliklle AM-FM alıcı ve vericilerde, bant geçiren filtre devrelerinde, test cihazlarında kullanılır. Oldukça küçük endüktans değerine sahip üretilir (13 nH-132 nH). Omik dirençleri oldukça küçükt

Ferit Nüveli Bobin


Ferit nüveli dolu ve hava oluklu olmasına göre ayrıca iki türü vardır. İçi dolu ferit nüveli bobinler büyük, orta ve küçük ebatlı olarak üretilir. Toleransları % 15 ve DC’deki direnç değeri 0,007 Ω – 180 Ω arasında değişir. 20 mA ile 4 A arasında çalışacak şekilde üretilir. Anahtarlamalı mod güç kaynaklarında, SCR ve triyak kontrolerinde kullanılır. Endüktanları 1µH ile 150 mH arasında değişir. Küçük ebatlı ferit nüveli bobinlerin endüktans değeri renk kodu ile okunur. Diğerlerinde harf ve rakam kodlaması vardır. Daha çok düşük güç devrelerinde kullanılır. İçi oyulmuş silindir şeklindeki ferit nüveli bobinler: güç kaynaklarında, bataryaları şarj etmede, filtre ve jeneratör devrelerinde kullanılır. 20 mA ile 27 A arasında çalışacak şekilde üretilir. Yüksek güçlü devrelerde kullanılabilir. Ferit nüve polyolefin maddesinden oluşmuştur.

Demir Nüveli Bobin
Birer yüzeyleri yalıtılmış ince demir sacların art arda birbirlerine yapıştırılmasıyla elde edilen nüvedir ve bobin bu nüvenin üzerine sarılır. Düşük frekanslarda kullanılır. Bunlara örnek transformatörler verilebili

Ayarlı Nüveli Bobin

Nüvenin mandren içindeki hareketi ile endüktif dirençleri değişebilen bobinlerdir. Nüve mandren içerisine girdikçe değer artar. Dışarıya çıktıkça değer azalır. Endüktans değeri bir tornavida yardımıyla nüvenin aşağıya yukarıya hareket ettirilmesi suretiyle değiştirilir. Alıcı ve verici devrelerinde kullanılan muayyen denilen malzemeler bu özelliktedir. Ayarlı bobinler endüktansları, yatay ve dikey ayarlanabilir şekilde, dış yüzeyi kılıflı veya kılıfsız olmak üzere ikiye ayrılır. Çoğunlukla dört pinli olmalarına rağmen beş pinli olanları da bulunmaktadır.

Bobin nasıl sarılır ?
Bobinin sarılması işleminde bizim için en önemli faktör bobinin manyetik alanı içersinde oluşmasını istemediğimiz omik direnç değeridir. XL=2*Pİ*F*L formülü ile istediğimiz omik direnç değerini hesaplayabiliriz. Bu formülde 2pi değeri zaten belli ayrıca f yani frekans değerimizde belli çünkü sistemlere gerlen frekans değerimiz şebekeden alınacağı için şebekeden gelen frekans değeri bellidir. Mesela Türkiye’de kullanılan elektriğin frekansı 50Hz dir. buda bizim işimizi görecek direnç değerini hesaplamak için aslında tek eksik L yani sarılacak bobinin endüktansıdır. Eğer endüktans değerini hesaplarsak bobin endüktif reaktansını da ( yani direncinide ) bılmuş olacağız.

XL=2*Pİ*F*L
XL = Endüktif reaktans
= 3,14
F = Frekans
L = Endüktans (Henry)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir